فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 25 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن سیفی*، فریبا غنی صفحات 7-28

    سعاد الصباح (1942م) و پروین اعتصامی (1285 -1320 ش) از جمله شاعرانی هستند  که مضامین اجتماعی را  به گونه ی شعر درآورده اند. از مضامین اجتماعی موجود در اشعار این دو شاعر فقر، آزادی خواهی، استبداد ستیزی می باشد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس مکتب فرانسه با هدف بررسی تطبیقی مضامین اجتماعی در اشعار سعاد الصباح و پروین اعتصامی نگارش شده است.از وجوه اختلاف شعر آن دو این است که در موضوع فقر سعاد تنها به وجود فقر در جامعه اشاره کرده اما پروین به ریشه یابی موضوع در اشعارش پرداخته، در موضوع وطن استبداد ستیزی با توجه به حمله ی عراق به کویت اشعار سعاد بیشتر از پروین است و از وجوه اشتراک شعر آن دو این است که در موضوع آزادی خواهی سعاد جامعه را همچون چاه و پروین آن را همچون قفس بیان کرده است.

    کلیدواژگان: سعاد الصباح، پروین اعتصامی، مسائل اجتماعی
  • سحر صفرزاده*، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 29-43

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تفکر انتقادی و فراشناخت با موفقیت تحصیلی در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از دانشجویان دختر بود که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مهارتهای تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTST)، پرسشنامه حالت فراشناختی (ESM) و شاخص معدل تحصیلی استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تفکر انتقادی و فراشناخت با موفقیت تحصیلی رابطه معنادار وجود دارد و همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین، متغیر تفکر انتقادی و فراشناخت به ترتیب پیش بینی کننده مناسبی برای متغیر ملاک موفقیت تحصیلی می باشند.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، فراشناخت، موفقیت تحصیلی، دانشجویان دختر
  • سکینه صارمی گروی*، حسن مجیدی صفحات 45-53

    جبران خلیل جبران و نیما یوشیج به عنوان مهمترین نماینده شعری معاصر ایران توجه خاصی به زن دارند. پرداختن هر دو شاعر به مساله زن و مضامین شعری آن مهمترین هدف این پژوهش است. فرضیه های این پژوهش بر این است که جبران و نیما از شاعران معاصری هستند که محور اصلی اشعار آنها زن (معشوقه، همسر،مادر) است؛جبران نسبت به نیما جایگاه والا و رفیعی را برای زن قایل است. محیطی که نیما یوشیج در آن بزرگ شد و پرورش یافت؛ محیطی روستایی بود که زنان در آنجا پا به پای مردان مشغول کار بودند به همین خاطر جایگاه و ارزش اجتماعی پایینی داشتند، اما در اندیشه جبران زن جایگاهی بهتری دارد؛ چرا که جبران در لبنان و آمریکا زندگی می کرد و به اقتضای محیطش که از زندگی ساده و فقیرانه به دور بود، زنان محوریت و ارزش دیگری داشتند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، جبران، نیما، زن، عشق
  • لیلا شکوه فر* صفحات 55-63
    در عرفان اسلامی از قرن ها پیش برخورد بسیار پیشرفته ای با زنان وجود داشته و در مواردی که لازم بوده مانند مراحل خودسازی و سیر و سلوک، هیچ تفاوتی بین زن و مرد قایل نشده و در مواردی حتی زن را والاتر و ارزشمندتر در نظر گرفته و حقوق فوق العاده ای برای زن قایل بوده است که چون بر پایه دو عنصر اصلی یعنی «معنویت و عشق» بوده، زن را به مقام و ارزش شایسته او می رساند و زنان می توانند یکی از واسطه های برتر در عروج مردان به سعادت و قرب الهی باشند. در عرفان اسلامی جریان مستقلی به نام «جریان عاشقانه» و یا «عرفان جمالی» وجود دارد. یکی از بزرگان این مکتب «فخرالدین عراقی»،شاعر عاشق و عارف قرن هفتم هجری است. وی معتقد بودکه هویت و اصالت و ویژگی های عاطفی، جسمی و روحی و فکری «زن»، از او یک منبع مهر و محبت و عاطفه می سازد و زن را به عنوان یکی از زیباترین مظاهر جمال الهی در آفرینش معرفی می کند.
    کلیدواژگان: فخرالدین عراقی، زن، عرفان عاشقانه، عشق ورزی
  • ساره تربیت*، سید احمد حسینی کازرونی، مریم پرهیزکاری، داوود یحیایی صفحات 65-76
    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی داستان سودابه در شاهنامه و سو-دا-گی در کتاب فنگ شن ین ایی بود. بررسی ها نشان داد که اشتراکات فراوانی در ساختار کلی دو داستان وجود دارد. ضمن این که شباهت های بسیار زیادی نیز میان شخصیت های دو اثر (سودابه و سو-دا-گی، سیاووش و این -جایو، کاووس و جو-وانگ) از نظر محیط زندگی و پرورش، خصوصیات ظاهری، ویژگی های اخلاقی، سرگذشت ها و سرنوشت نهایی شان دیده می شود. در تبیین دلایل وجود نقاط مشترک و گاه یکسان در دو داستان، بالاتر از تاثیر و تاثرات فرهنگی میان ملت ایران و چین، باید به ناخودآگاه جمعی بشر استناد کرد زیرا شالوده ی اصلی این دو داستان بر اساس کهن الگوی عشق ممنوع به ناپسری بنا شده و تمام اتفاقات حول این محور شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فن گش نی نایی، کهن الگوی عشق ممنوع، سودابه، سو- دا-گی
  • حمیده حامدی پور* صفحات 77-93

    درمسیحیت، زنانی که ازخدا می ترسندوبه عبادت او می پردازند وبه امورات دنیوی وهوس ها پشت پا می زنند«زنان راهبه» گفته می شود.این زنان پس ازگذشتن،از تعلقات دنیوی، هم چون ازدواج ودوری از خانواده،به صلاحیت اسقف کلیسا، به عضویت صومعه در می آیندو ملزم به اجرای قوانینی خاص وشاق می شوند.در بررسی های این پژوهش نشان داد که رهبانیت شرقی بیشتر بر مبنای قوانین سنتی انزوا وعزلت گزینی است.امادررهبانیت غربی، بلکه زنان عارف (راهبه ها) به عنوان مبلغ ومعلم دینی به سایر نقاط فرستاده می شوند و وظیفه ی تبلیغ قوانین کلیسایی را بر عهده دارند. قرون وسطی، دوران طلایی راهبه هاست که توانستند شخصیت های ممتازی را درخود شکوفا کنند و باعث تعالی وپیشرفت موضوعات عرفانی شوند. دراین دوران شکوفایی فرقه های متعددی از قبیل فرانسیسکن ها، دومینیکن ها و بیگن ها ظهور کردن دکه زنان درآنها نقش پررنگی داشتند.

    کلیدواژگان: رهبانیت، مسیحیت
  • سیده سعیده سنجری* صفحات 95-105
    هدف ازاین پژوهش بررسی نقش و جایگاه زنان بعنوان عامل موثر در ازدواج و تشکیل خانواده در شاهنامه فردوسی بود. رویکرد اجتماعی قصه های شاهنامه نشانگرآن بود که تشکیل خانواده ،خارج از اصول پدرسالاری صورت می گرفت  .بعبارتی سازمان دهندگان امور اجتماعی خانواده زنان بودند نه مردان .در حالیکه در رویکرد اسطوره شناسی، الگوی مرد مداری حاکم بوده است.چنانکه در جای جای شاهنامه سخن از دلیری و شجاعت مردانی است که همواره پیروز میدان رزم بوده اند. .دیدگاه فرهنگی شاهنامه به امر ازدواج، نشانگر آن بود که اغلب ازدواج ها مبتنی بر انتخاب همسراز اقوام و قبایل  بیگانه است و در همه آنها نشانه هایی از اهمیت و اعتبار زن  دیده می شد و تاکید بر این نکته که زنان عهده دار  نظم بخشی به امور فرزندان به ویژه ازدواج بوده اند.نکته دیگر آنکه فردوسی در شاهنامه برای برجسته کردن شخصیت های پهلوانی خود ،نوعی گرایش و دلبستگی به انتخاب همسراز طایفه ی بیگانه را درآغاز  قصه های رزمی و پهلوانی خود  که با روند عاشقانه همراه بود ، نشان داده است. نتایج حاصل از تحلیل با بهره گیری ازابیات شاهنامه  و داستانهایی از آن بعنوان شاهد مثال به دست آمد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، ازدواج
  • خدیجه نیسی*، منوچهر جوانمردی صفحات 107-117

    اکثر زنان در دنیا نیاز به حمایت بنیادی در کارکرد زندگی انسانی دارند تفاوتهای ناحیه ای در دسترسی به منافع توسعه بر اساس جنسیت در ایران وجود دارد. این مطالعه درصدد تجزیه و تحلیل شاخص تبعیض جنسیتی می باشد، که این شاخص برای دو جنس به تفکیک به منظور نشان دادن نابرابری جنسیتی مورد استفاده قرارمی گیرد. پژوهش حاضر به طور میدانی، در حوزه روستایی و در روستاهای شهرستان باوی انجام گردید. در این پژوهش به زیر شاخص های اصلی این شاخص از جمله شاخص آموزش عمومی، شاخص درآمد سرانه و امید به زندگی اشاره شده است که این شاخص بر شهرستان باوی تطبیق داده شده است و مربوط به سال 1390 می باشد که طبق اطلاعات اولیه روستاهای این شهرستان از سال 1385 تا 1390 پیشرفت چشم گیری داشته اند. شهرستان مورد مطالعه در شرق اهواز با وسعت 95477 هکتار و با جمعیتی برابر با 89160 نفر قرار دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تاثیر  این شاخص بر شهرستان در برخی معیارها سبب پیشرفت شهرستان و برخی معیارها عقب ماندگی شهرستان را نشان  می دهد که در شاخص تبعیض جنسیتی که تفاوتها هر چند نا چیز بین زنان و مردان، به وضوح قابل مشاهده است چه از نظر آموزشی و یا از نظر درآمد، که در همه موارد برتری مردان نسبت به زنان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، شاخصهای توسعه انسانی، نواحی روستائی
|
  • Mohsen Seifi *, Fariba Qhani Pages 7-28

    Souad al-Mubarak al-Sabah (born 1942) and Parvin Etessami (1907 – 1941) were of those poets who had used social themes in their poetry. Poverty, liberalism, and fight against despotism were social themes found in their poems. Using descriptive-analytical method and based on the French school of poetry, the authors of the present research intended  to make a comparative study of social themes in the poems of Souad al-Sabah and Parvin Etessami. Souad al-Sabah and Parvin Etessami had approached to poverty from different views; Souad only made hints to it, but Parvin tried to find its roots. On patriotism, more poems of Souad were concerned with fight against despotism than Parvin’s due to the invasion of Kuwait by Iraq. Liberalism was a theme used by both of them in two pictures; Souad depicted it as a well while Parvin had depicted it as a cage.

    Keywords: Souad al-Sabah, Parvin Etessami, Social Issues
  • Sahar Safarzadeh *, Fatemeh Sadat Marashian Pages 29-43

    The aim of the present study was to investigate the relationship between critical thinking and meta cognition with academic success in female students of Ahvaz Islamic Azad University. The sample included 200 subjects who were selected based on stratified random sampling. To measure the variables California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTST), State Meta-cognition Inventory (ESM) and Academic Success were used. To analyze the data Pearson correlation coefficient and multivariable regression (p≤ 0.0001) were employed as statistical methods. The results revealed that there was significant relationship between critical thinking and Meta cognition with academic success. The regression output also indicated that critical thinking and Meta cognition were well predictive to academic success.

    Keywords: critical thinking, Meta cognition, academic success, female students
  • Sakineh Sarami Garavi *, Hassan Majidi Pages 45-53

    Gibran Khalil Gibran and Nima Youshij as the most important representative of Iranian contemporary poets were concerned to women issues. To review the both poets addressing the women issue as well as their poetical motifs were the main objectives of this research. The study was was purposed to demonstrate that Nima and Gibran Khalil Gibran were the contemporary poets who in their poems focused on the subject of "woman" (as mistress, wife and mother). From the perspective of Gibran Khalil Gibran, women's status were much higher that what Nima tought . The environment where Nima Youshij grew was a rural environment in which the women worked alongside with the men, so they had low social status and value. However, to Gibran Khalil Gibran, women had a better position, because Gibran Khalil Gibran lived in Lebanon and America that women possessed higher social status.

    Keywords: comparative literature, compensation, Gibran Khalil Gibran Nima, woman, love
  • Layla Shokuhfar * Pages 55-63
    Islamic mysticism had well treated women for centuries. While it was needed there were no differentiation between men and women in ritual practices such cases like "self reconstruction" and "truth seeking journey". In some cases women are considered more valuable and more transcendent. And even more rights were taken into concern for women based on"spirituality and love". Women can be one of the top mediators in the aspirations of men to their bliss and esteem of God. In Islamic mysticism there was independent stream named "flow of love" or "aesthetic mysticism ".  One of the most eminent figure of the mentioned doctrine was "Fakhreddin Iraqi", the love poet and mystic in seventh AH century. He believed that the identity and authenticity and character of emotional, physical, spiritual and intellectual of "woman", made her as a source of love and affection and introduced the woman as one of the most beautiful manifestation of the divine beauty of creation.
    Keywords: Fakhreddin Iraqi, woman, mysticism, Spirituality, love
  • Sareh Tarbiat *, Sayed Ahmad Hosany Kazerooni, Maryam Parhizkar, Davood Yahyaei Pages 65-76
    The goal of this article was to study the story of Soodabeh from Shahnnameh, and the Su-Daji from the book of Feng Shen Yan Yi comparatively. It was found that the general structure of both stories had a lot in common; furthermore, there were a lot of similarities between the characters of these two works (Soodabeh and Su-Daji, Siavash and Yin Yaiao, Kavoos and Zhou Yang), their living environment and upbringing, physical appearance , personality traits, and their final fates. For clarification of common points and sometimes identical points in both stories beyond the effects of cultural passion between Iranians and Chinese, we should  relay on aggregative subconscious of the human,  because the main texture of these two stories are based on the old pattern of forbidden love with the stepsons and whole events are shaped on this pivot.
    Keywords: Shahnameh, Feng shen yan yi, Archetype, Forbidden love, Soodabeh, Su-daji
  • Hamideh Hhamedi Por * Pages 77-93

    In Christianity, the women who fear of God and live ascetic and typically cloistered lives that are dedicated to God worship are known as "monk". Such women after passing from worldly belongings such as marriage and keeping aloof from family, by authority of church bishop became a member of monastery and they have to perform rigid and special regulations. In this paper it was discussed that eastern monastic life was according to secluded traditional regulations. But in western monastic life the condition was not so; but nuns were sent to different areas as religious teacher and missionaries and have the responsibility of church regulations. The middle ages was the excellent period for monks which could dehiscent honor characteristics in themselves and cause elevation and development in mystical topics .in this period dehiscence of different groups such as Franciscans, Dominicans and Beguines came into existence that females had a strong role in them.

    Keywords: monastic life, Christianity, mysticism, retirement, purification of the soul
  • Sayedeh Saeedeh Sanjari * Pages 95-105
    The purpose of the current research was to investigate the role and position of women as effective elements in marriage and having a family in the Shahnameh. The social approach of the stories in Shahnameh showed that having a family was out of patriarchal principles. In the other words, women were the social organizers of the family and men did not have any role in organizing of the family, while in the mythological approach there were patriarchy to the extent that there could be found  bravery and courage of men, as the battlefields `s victorious everywhere in Shahnameh. Cultural view of the Shahnameh to the marriage implied that most marriages were based on choosing wife from strange people and tribes suggesting the high characters of women in the society and it was insisted on the important role of women in managing their children affairs, especially their marriage. The other thing was that Ferdowsi have always showed the tendency toward choosing wife from strange tribes at the beginning of his epics stories that was accompanied with a kind of love stories to magnify these heroic characters. The results were inferred by reviewing verses and stories from Shahnameh as evidences.
    Keywords: Shahnameh, marriage
  • Khadijeh Neisy *, Manochehr Javanmardi Pages 107-117

    Most women in the world need fundamental support to function in human life. There exist regional differences in access to development benefits based on gender in Iran. This study intended to analyze sex discrimination index, the index for the two sexes were used to demonstrate gender inequality. The current research was a field study, in which the rural areas of suburb regions of Bawi city were taken in concern. In this study, the main indices, including the index of public education, per capita income and life expectancy were discussed. The measures were adapted to Bawi city in 1390. The villages of the city according to preliminary information from 1385 to 1390, had made ​​enormous progress . With an area of ​​95,477 hectares and a population of 89,160 individuals the understudied regions located at East of Ahwaz city. The findings showed that there were some promotions in some of the development measures and there were also some criteria showing non developed indices. One of these indices was gender discrimination, though not all differences between men and women, were clearly visible either in education and incomes, but in all cases the superiority of men over women  were obvious.

    Keywords: gender discrimination, Human Development Index, Rural Areas